Wie bij Charlotte Schippers aan de keukentafel zit en naar buiten kijkt, waant zich op het Groninger platteland. Haar keuken maakt deel uit van de fraai gerestaureerde voormalig burgemeesterswoning. Een klein stukje zeventiende-eeuws Groningen in het centrum van de stad. Een grote tuin aan de voorkant en uitzicht op de werkplaats van haar vriend, meubelmaker en bootbouwer Jaap Kraayenhof.
Ze gebruikt die opmerkelijke setting in haar werk. ‘Een gesprek bij mij aan de keukentafel is anders. Je bent hier echt even los van je werk of studie. Dat helpt om dingen in een ander daglicht te plaatsen.’ Schippers maakte in 2003 een gewaagde loopbaanstap. ‘Door mijn spierziekte wilde ik binnen het UMCG niet meer full time werken. Bovendien was ik na zeventien jaar ook wel toe aan een nieuwe uitdaging. Ik zag een gat in de markt: veel zelfstandige adviseurs werken alleen op interimbasis en alleen voor de werkgever. Ik ben meer de loopbaan- en studieadviseur waar je binnen kunt lopen om even te praten.’
Terwijl ze vertelt, zet ze thee en koffie en doet ze de deur open voor de kat die niet goed weet wat zij wil.
Vaak komen mensen op eigen initiatief, soms verwijzen leidinggevenden hun medewerkers. Ook raadden ouders hun studerende kinderen aan om een gesprek aan de keukentafel te voeren.
De start
Meestal beperkt zich het contact tot enkele gesprekken. ‘Een, twee, hooguit drie gesprekken van zo’n anderhalf uur zijn meestal genoeg. Iemand die echt in de knoop zit, is bij een loopbaan- of studieadviseur niet aan het goede adres. Mensen zijn soms “verdwaald” in hun werk of studie. Dan komen ze bij mij aan de keukentafel. Samen scheppen we dan wat rust en orde. Vaak weten ze daarna beter wat ze willen. Een gesprek met mij is dan de start om uit een kluwen te geraken. In één gesprek kan ik vaak al heel veel betekenen. Soms weten mensen niet eens wie hun leidinggevende is. “Ga dat eerst dan eens navragen” zeg ik dan. Wist je dat veel mensen nog nooit hun CAO hebben ingekeken? Terwijl daar vaak het antwoord in staat op vragen waar mensen mee zitten.’
Steeds vaker komen er jongeren met studievragen aan de keukentafel. “Dat vind ik erg leuk. Ook jonge mensen kunnen behoorlijk verdwaald zijn en vinden rust en overzicht aan de keukentafel”.
Interview: Wout Sorgdrager, 20 april 2006